Откривен споменик Гвозденом пуку у Иригишту 1.10.2016

Споменик "Гвоздном пуку"
Споменик “Гвоздном пуку”

Мештани планинског села Игриште, недалеко од Куршумлије, сакупили су 30.000 евра и подигли споменик Другом пешадијском пуку “Књаз Михајло”, познатијем као Гвоздени пук.

У селу Игриште свечано је откривен први споменик Гвозденом пуку саграђен од новца који је сакупљен од добровољних прилога. Споменик од подножја висок 5, 30 метара открио је командант Копнене војске Србије генерал Милосав Симовић.

Споменик је израђен од гранита и на врху је двоглави орао од мермера. Ово је једино обележје славном Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“.

У жељи да сачувају од заборава тај део српске историје, иницијативу за подизање споменика покренуло је неколико најстаријих мештана тог села, који су прво формирали Удружење “Гвоздени пук — Игриште”.

– “После 100 година откривамо споменик херојском пуку и нашим прецим, који су своје животе дали за слободу. Они су наш узор који треба да следимо. Хвала свима који су добровољним прилозима учествовали у изградњи”, нагласио је Јевремовић, председник тог удружења.

Иако је много донација било у материјалу, процењује се да је вредност споменика 30. 000 евра.

С обзиром да мештани села ретко долазе у град, само неколико пута годишње, на разне начине су тражили и прикупљали новац, а председник удружења Живота Јевремовић (67) каже да су се обраћали свакоме за кога су чули.

– “Руком смо писали писма и слали државним установама и институцијама, разним фирмама и предузећима, појединцима, потомцима припадника Гвозденог пука, а слали смо и смс поруке. За осам месеци прикупили смо 30.000 евра”, казао је Јевремовић.

Село Игриште има око двадесетак становника, који готово и не иду у град нити користе интернет, али су сазнали да та војна јединица није имала свој споменик, па су одлучили да то исправе.

– “У овом селу је у то време било 12 кућа, а сви пунолетни мушкарци, укупно њих 17 прикључило се позиву за рат. Из њега се вратило само тројица”, каже један од оснивача Удружења „Гвоздени пук Игриште“ Живота Јевремоновић.

Отварању су присуствовали представници Војске Србије, куршумлијске општине, Топличког округа, прокупачке општине, Игриштани и донатори. То је први и за сада једини споменик чувеном Гвозденом пуку у Србији. Споменик је висок шест метара а направљан је од гранита који су мештани наручили из Италије. На врху споменика је двоглави орао од белог мермера.

Гвоздени пук добиће још један споменик, овога пута у парку код Железничке станице у Прокупљу, који је у плану да се заврши наредне године.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s